Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

3D CT és röntgenfelvétel készítés

A modern nagyon alacsony sugárdózissal működő digitális CT és röntgenfelvételek teljesen veszélytelenek, fájdalommentesek, gyorsak, és ugyanakkor a leghatékonyabb diagnosztikai módszerek a fogorvos kezében.

 


Mivel Klinikánk igen nagy hangsúlyt fektet a páciensek és a környezet védelmére, beszereztük az egyik legmodernebb berendezést és már nem készítünk filmre felvételeket. Minden röntgenfelvétel  és CT digitálisan készül, és CD-n, a  képet, illetve a 3D CT-t kiértékelő szoftverével együtt adjuk ki a pácienseknek. Az újonnan beszerzett Vatech Pax-i 3D Green berendezés CT, panorámaröntgen és teleröntgen felvétel készítésére egyaránt alkalmas. Mint a neve is utal rá páciens-, és környezetbarát, és jelenleg a legalacsonyabb sugárdózissal működő készülék. Egy teljes fogászati CT elkészítése 5,9 másodperc alatt történik, és kisebb sugárdózist jelent, mint egy átlagos panoráma röntgenfelvétel elkészítése. A 30 µSv sugárdózis kb. öt napi háttérsugárzással egyenértékű, fele mint egy tengerentúli repülőút, vagy harmada mint egy tüdőszűrésen végzett röntgenfelvétel. További információ a fogászati röntgenfelvételekről a www.okofogaszat.hu/sugarterheles.html oldalon olvasható.

CT

A CT  (computer tomográfia) egy háromdimenziós(3D) digitális röntgen leképezési módszer, melyet a fogászat, a szájsebészet és implantológia, fogszabályozás parodontológia elvárásainak figyelembe vételével, az alsó-felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki. Valójában egy új típusú CT eljárás tette mindennapi használatra alkalmassá ezt a 3 dimenziós képalkotást, a CBCT, vagy Cone Beam CT. Ez a módszer a sugárkúp alakú röntgensugár révén a hagyományos CT berendezésekhez képest századára csökkentette a szükséges sugárdózist. A felvételkészítés során a fej körül forgó készülék rengeteg vetületi képet készít és ebből egy nagy teljesítményű képfeldolgozó számítógép rakja össze a három dimenziós "képet". A Klinikán használt berendezéssel a felvételkészítés mindössze 5,9 másodpercet vesz igénybe, és a sugárdózis is minimális. A megfelelő szoftver segítségével az orvos bármilyen irányú nézetet, metszetet létrehozhat a 3D-s adatbázisból, méghozzá tized milliméteres feloldásban. A 3D CT segítségével pontosan tervezhetők az implantációk, sebészeti beavatkozások, és olyan finom részletek is felfedezhetők, melyek egy panoráma röntgenfelvételen a struktúrák egymásra vetülése miatt nem láthatók. Ennek igen fontos szerepe van a góckutatásban, a megbúvó gyökércsatornák felfedezésében, gyulladások diagnosztizálásában.

Panoráma röntgenfelvétel

A panoráma röntgenfelfelvétel, vagy másként OP (orthopantomogram) felvétel készítése során az íves pályán mozgó berendezés egy síkba vetíti a fogsort, illetve az egész állkapcsot, melyet egy digitális szenzor alakít képpé. A röntgenfelvétel készítése során a sugárterhelés minimális, az eljárás gyakorlatilag veszélytelen. A felvételen jól tanulmányozható a fogak állapota, helyzete, a fogcsírák, az elő nem tört fogak pozíciója. Segítségével diagnosztizálhatók a csont és az íny betegségei, az esetleges törések, sérülések, sorvadások,az orr-, és arcüreg állapota. Fontos eszköz a daganatok korai felismerésében is. A felvételen megfigyelhető az állkapocsízületek kopása, deformálódása. A nyaki verőér (carotis) meszesedése, a nyálmirigyekben kialakult kövek szintén diagnosztizálhatók. A diagnózison túl, nagy segítségére van az orvosnak a szájsebészeti beavatkozások, húzások, implantátumok behelyezésének tervezésében.

Teleröntgen felvétel / kefalometriás felvétel

A teleröntgen felvétel nélkülözhetetlen a fogszabályozásban. Mivel speciális és drága kiegészítője a panoráma röntgenberendezéseknek és a panoráma felvételekhez képest jóval kevesebb teleröntgen felvétel készül, kevés modern berendezés rendelkezik vele. A készülékkel a legtöbb esetben egy oldalnézeti, laterális felvétel készül az arckoponyáról és az agykoponya egy részéről, de más irányú felvételek is készíthetők vele. A szervezet csontosodási folyamatát például a kézről készült felvétellel lehet ellenőrizni.

Intraorális röntgenfelvétel (digitális kis röntgen)

Klinikánkon a fogorvosi székek melletti, illetve a központi röntgenezőben levő intraorális röntgenberendezések mindegyike Kodak digitális érzékelővel van felszerelve. Ezek az érzékelők kis méretűek,  szájba helyezhetőek és egy fogról, illetve annak környezetéről adnak igen jó minőségű képet. Mivel a röntgensugárnak nem kell az arckoponya egyéb részein áthatolni (mint a panorámaröntgen és CT felvételek esetén) nem vetülnek a képre zavaró képletek. Az érzékelőből a kép kábelen, vagy WIFI-n jut el a számítógépbe.

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173