Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Amalgámtömések cseréje

Technikai szempontból az amalgám az egyik legjobb tömőanyag. Mechanikai tulajdonságai, könnyű kezelhetősége, kiváló széli záródása miatt a legtartósabb és egyben a legolcsóbb tömések belőle készíthetők. Manapság mégis több országban betiltották.

Mi a gond az amalgámtömésekkel? 
Az amalgámtömések folyamatosan mérgezik szervezetünket. Az amalgám higany és különböző fémek - a fogászatban főként ezüst - hideg ötvözete. Az amalgámtömésből az alkotóelemek, elsősorban a kb. 50%-át adó higany egy kis része lassan kioldódik. A tömések elkészítése utáni napokban a higany a vizeletből jól kimutatható, majd mennyisége a kimutathatósági szint alá csökken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a higany kioldódása a tömésből teljesen megszűnik. A kismértékű, ám folyamatos kioldódás sajnos a higany szervezetben való megkötésével, felhalmozásával jár együtt. Az amalgámtömésekből kioldódott anyagok kicsapódnak a környező fogak felszínén szürke bevonatot alkotva. A kioldódó higany és egyéb nehézfémek mennyiségét jelentősen növeli, ha a szájban egyéb fémek (korona, inlay), vagy nem azonos összetételű amalgámtömések is vannak. Kozmetikai iontoforézis is jelentősen fokozza a kioldódás, ilyenkor sokan érzik a fémes ízt a szájukban. A különböző fémek a nyál segítségével, mint galvánelem kezdenek el működni, áramot és ezzel fémoldódást idézve elő. A helyzetet súlyosbítja, hogy a régebbi amalgámtömések egyéb olyan, szervezetre káros anyagokat is tartalmaztak, mint nikkel, réz, cink, palládium, stb. és a higany - fém arány a kézi keverés miatt nem volt reprodukálható. Bár az új kapszulákban gyárilag adagolt amalgámok jobbak, a kioldódás itt is megfigyelhető.

Milyen panaszokat okozhat az amalgámtömés? 
A higany a szervezet nagy részében képes felhalmozódni. Jelentős raktárrá válik a vese, a bélrendszer, az idegrendszer. A felhalmozódás mértékétől és az egyéni érzékenységtől függően a tünetek különbözőek lehetnek, illetve eltérő mértékben jelenhetnek meg. A szájban megfigyelhető tünetek elsősorban az íny és szájüreg nyálkahártyájának gyulladása, elszineződése. Az íny nem nő rá az amalgámtömésre, ez ínysorvadást, tasakképződést okozhat. Előfordulhat fémes íz, a szájflóra jelentős átalakulása, ami kellemetlen leheletet eredményezhet. A idegrendszeri felszaporodása gyakran nehezen azonosítható pszichés zavarokhoz vezet. Ingerlékenység, fáradtság, memóriaproblémák, fejfájás, viselkedési, érzékelési zavarok fordulhatnak elő. Szívproblémák, ritmuszavarok, emésztési problémák, hajhullás, ízületi panaszok szintén létrejönnek a higanyfelhalmozás következtében. Az autonóm idegek mérgezésének következében nem hatnak az akupunktúrás kezelések A szervezet immunrendszerében zavarok állhatnak be, túlzott allergiás reakciók jelennek meg. Magára a higanyra nem kell, hogy kialakuljon az allergia, a mérgezési tünetek anélkül is megjelennek. Érdekes összefüggésekre világítottak rá az utóbbi időben a nehézfém-felhalmozódás és a gombabetegségek kapcsán. Régóta megfigyelték, hogy a higany felhalmozódása a szervezetben egyes gombák (Candida) felszaporodásával jár együtt. Korábban úgy hitték, a higanyterhelés hatására meggyengült immunrendszer nem képes a gombafertőzés leküzdésére. Egyre többen gondolják azonban úgy, hogy mivel ezek a gombák a sejtfalaikban jelentős mennyiségű higanyt képesek megkötni,szervezetünk ily módon próbál meg méregteleníteni, és gombákkal semlegesíti a higany egy részét. Az is alátámasztja ezt az elképzelést, hogy a gyakran magának a candida gombának tulajdonított (valójában higany okozta) tünetek a gomba kiirtása után nem hogy csökkennének, de a higany felszabadulása miatt súlyosbodnak. 

Mit tegyünk meglévő amalgámtöméseinkkel? 
Rendelőnkben már 15 éve nem készítünk amalgámtömést, bár elégedetten, és némi nosztalgiával állapítjuk meg, hogy a 25 évvel ezelőtt készült tömések máig hibátlanok. Mi legyen hát a meglevő amalgám töméseinkkel? Nem kell őket feltétlenül és azonnal kicserélni. A legjobb megoldás, ha az állapotfelmérés során kikérjük erről a fogorvos véleményét. A tömések állapotának, számának függvényében, a lehetséges tünetek alapos vizsgálata, és olyan mérések, mint pl. a szájban fellépő fémkioldódás, feszültség- és árammérések után lehet felelősen dönteni az amalgámtömések cseréjéről. Tapasztalataink alapján kb. 15 év után a fog és a tömés között kialakuló mikrórepedéseken át a baktériumok bejutnak és a tömés alatt sokáig tünetmentes szuvasodást okoznak.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173