Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Csikorgatás, éjszakai szorítás kezelése

Migrénes, reggelenként fáradt, fáj a nyaka, válla? Akkor Ön csikorgat!
Nincsenek ugyan pontos adatok, de annyi bizonyos, hogy az emberek jelentős része csikorgatja a fogait, vagy erőteljesen összeszorítja őket. Általában nem tudunk erről, hiszen leggyakrabban éjszaka, vagy stresszhelyzetben, erős koncentrálást igénylő tevékenység közben tesszük. Ha megkérdezünk valakit, hogy csikorgat-e, vagy szokta-e szorítani a fogait, legtöbbször meg van győződve róla, hogy nem. De ha figyelünk magunkra, észrevesszük, hogy vannak olyan helyzetek napközben is, amikor szinte görcsösen szorítjuk össze állkapcsunkat. Sokan a párjuktól tudják meg, hogy éjszaka csikorgatnak, de először nem is akarják elhinni. A fogorvos azonban figyelmeztet bennünket, ha csikorgatás nyomait fedezi fel a fogakon.

Miért káros a csikorgatás, fogszorítás? 
A csikorgatás során a fogak nagy nyomással feszülnek egymásnak, miközben oldalirányban elmozdulnak. Ez természetesen a fogak (fognyak, rágófelszín) kopását okozza. A fogszorítás során általában nem, vagy csak kis oldalmozgások figyelhetők meg, de a fogak hosszú perceken keresztül a normál rágóerőnél jóval nagyobb erővel nyomódnak egymáshoz. Ez a fogak, esetleges implantátumok, fogművek kimozdulásához vezethet. Bármily furcsán hangzik is, a legnagyobb gondot mégsem a fogak sérülése, kimozdulása jelenti. Az erős szorítás magukat az izmokat és az izületeket rongálja. Elsődlegesen az állkapocsizület terhelődik, a rágóizmok görcsös összehúzódása deformálhatja ezt a bonyolult ízületet. Mivel a fogszorításban más izmok is részt vesznek, az izomfáradtság, görcsös állapot kiterjed a nyakra és a vállakra is, terhelve és deformálva a gerincet és a vállízületet. 

Milyen problémákat okoz a csikorgatás, szorítás? 
A fogak már említett kopása, kimozdulása könnyen azonosítható következmény. De a reggeli fáradtság, a rossz alvás, a fejfájással ébredés, a reggeli nyak-, hát- és vállfájás, a migrén, az arcüregi fájdalmak, fülzúgás mögött - ha szervi problémát nem találnak - szinte biztos, hogy a fogszorítás áll. A látható gyulladás nélküli fülfájás is erre vezethető vissza. (A tünetek persze nem kell hogy egyszerre jelen legyenek.) Migrénes betegek rágóizmait összehasonlították panaszmentes emberek rágóizmaival és igen jelentős megnagyobbodását találták. Ez az éjszakai "edzés" következménye.

Miért alakul ki a fogcsikorgatás, fogszorítás? 
Többféle oka is lehet, egyik a stressz. Korunk betegségének is mondhatjuk, de sajnos még csak kevesen ismerték fel jelentőségét. Kialakulhat azonban rossz állású fogak, nem pontos magasságú, vagy rágófelszín mintázatú tömések, koronák, hidak miatt is. A probléma gyakran csak hosszú idő múlva jelentkezik. Az állkapocs keresi a helyét, de a fogak kényelmes illeszkedése az állkapocs izmainak, ízületének nem felel meg, ami reflexes elmozdítást okoz és ez az ördögi kör nem áll le.

Mit lehet tenni? 
Ha a csikorgatás, szorítás hátterében a stressz áll, természetesen a kiváltó okot kellene megszüntetni, ez azonban általában nem lehetséges, leggyakrabban csak csökkenteni tudjuk. Van azonban egy egyszerű kezelés ami az okot ugyan nem szünteti meg, de a következményeket igen. A probléma megoldását éppen maga az állkapocs beidegzése, reflexei biztosítják, ami magát a csikorgatást, fogszorítást kiváltja. Leegyszerűsítve a dolgot, ha a hátsó fogainkat nyomás éri, az szorítási reflexet vált ki (ez fokozza a szorítást éjszaka), de a metszőfogak nyomása nyitási reflexet vált ki ( a fogak védelme érdekében).

Ezt használja ki a harapásemelő NTI-TSS sín mely egy kis műanyag "darabka" , amit éjszaka a metszőfogakra pattintunk és így a fogak zárása kiváltja a rágóizmok elernyedését. A készüléket fogorvos mintázza és állítja be, teljesen biztonságos, nem esik le, viselése nem kényelmetlen. 

Ha a fogszorítás hátterében a fogazat, vagy az állkapocsízület rendellenességei húzódnak meg, más csikorgatásgátló, gnatológiai sín lehet a megoldás, de az okokat fel kell deríteni és megszüntetni, ami a harapás illetve az állkapocsízület beállítását jelenti. Erről bővebben a gnatológiai részben olvashat.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173