Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Fogfehérítés

A jó megjelenéshez éppúgy hozzátartozik a kellemes mosoly, az ápolt fogsor, mint az alkalomhoz illő ruha, vagy a gondozott haj. Az igazán szép, és megnyerő mosoly titka jórészt a fogak fehérségében rejlik. A sztárok vakítóan fehér mosolya nem érhető el fehérítő fogkrémek, rágógumik segítségével. Ezek általában többet ártanak, mint használnak (lásd okofogaszat.hu). A megoldás a fogorvos segítségével történő fogfehérítés. Két, gyakorlatilag egyformán hatékony megoldást javasolunk, az úgynevezett 1 órás rendelői, (lámpás), és a kb. 10 napig tartó otthoni, éjszakai, sínes fogfehérítést.Miért érdemes a fogainkat fehéríteni? 
Az ételek, italok egy jelentős része (instant kávék, gyümölcslevek, kóla, vörösbor, tea, csokoládé, dohányfüst stb) elszínezi a fogakat. Ahhoz, hogy az elszíneződést megszüntessük, a színanyagokat ki kell fehéríteni, el kell távolítani a fogzománcból.


Miért kell fogorvos a fogfehérítéshez?

Az Uniós szabályozás szerint a fogfehérítés kozmetikai tevékenység, de nem fogorvos csak olyan fogfehérítő szereket alkalmazhat, amiből nem szabadul fel 0,1%-nál több hidrogén-peroxid. Fogorvosok maximum 6%-os hidrogén peroxidot használhatnak fehérítésre, de csak az íny és a száj nyálkahártyájának tökéletes védelme mellett. Mivel a peroxidmentes fehérítési módszerek hatékonysága messze elmarad az orvosi fehérítéstől, eredményes és biztonságos fehérítés csak fogorvos segítségével valósítható meg. Fontos új EU szabály, hogy fogfehérítés 18 év alatt nem alkalmazható.

.

Mi a különbség az 1 órás és az éjszakai, sínes fogfehérítés között?

Mindkét esetben fehérítő szert visznek fel a fogak felszínére, de az úgynevezett egy órás fehérítés során ez a szer valamivel erősebb, és fényre aktiválható. A kezelés csak fogászaton történhet. Egy speciális plazmalámpa segítségével, ultraibolya fénnyel aktiválják a fehérítő gélt, ami így sokkal gyorsabban kifejti hatását. Az egyik leghatékonyabb ilyen fehérítő rendszer a kaliforniai fogorvosok által kifejlesztett ZOOM! lámpa és a hozzá illeszkedő fehérítő gélt is tartalmazó kit. A kezelés a lágy, érzékeny szövetek izolálásával kezdődik, mivel mind a fehérítőszer, mind a megvilágító fény károsítaná azokat. A fehérítő gél felvitele után 3 x 15 perces megvilágítás következik. Hogy minél kellemesebben teljen az idő, közben zenét hallgathatunk, filmet nézhetünk, és bekapcsolhatjuk a masszázst is a széken. Az éjszakai, sínes fogfehérítés során a fogorvos egy lenyomat alapján a fogsorra illeszkedő egyedi fogsínt készít. Ebbe kell beletenni a fehérítőszert, majd a fogra felhelyezve viselni éjszakánként.


Mennyivel lesznek fehérebbek a fogak, és meddig tart a hatás?

A professzionális fehérítéssel 6-8 árnyalatnyival világosodnak ki a fogak. A reklámokban persze lehet olvasni jóval nagyobb számokat is, de ezt fenntartással kell fogadni. Az eredmény mindenképp látványos. A hatás garantált és egy életre szólna, ha lassan nem színeznénk el újra. Nincs azonban szükség ilyenkor egy újabb teljes fehérítésre, viszonylag egyszerű kezeléssel újra visszanyerhetjük vakítóan fehér fogainkat, mert azok csak 1-2 árnyalatot sötétednek vissza.Fáj-e a kezelés, és károsítja-e a fogat?

A szépségért meg kell szenvedni, szokták mondani. Szenvedésről ugyan nincs szó, de némi kellemetlenségre fel kell készülni. Az éjszakai sín viselése nem okoz kényelmetlenséget, de 10 napig minden este fel kell helyezni, reggel levenni, és a fehérítés után még egy-két nap utókezelés is következik. Közben, és utána még egy ideig, színező ételeket, italokat nem ajánlott fogyasztani. Az 1 órás kezelés (előkészítés és 3 x 15 perc fehérítés) gyors és hatékony, de ezt az időt viszonylag mozdulatlanul kell eltölteni, Bár mindkét módszer alapvetően fájdalommentes, kezelés közben (a lámpás fehérítés esetében valamivel gyakrabban), és a kezelést követő egy-két napban (a statisztika szerint 15-20 %-ban) érzékenység, néha időszakos, múló fájdalom előfordulhat. Ennek oka, hogy a fogakban levő eltömődött csatornák a fehérítőszer hatására megnyílnak. Ezt fluoridot tartalmazó gél használatával kezelni lehet. A fogak károsodásáról nincs adat, és a módszer biztonságára a legjobb garancia, hogy ezt a fajta fogfehérítést Klinikánkon a fogorvosok magukon, sőt gyerekeiken is alkalmazták.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173