Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Fogmegtartó kezelések

Mi a konzerváló fogászat? 
A fogszuvasodás, vagy egyéb eredetű fogsérülések helyreállítása, a beteg fogak gyógyítása, valamint a már életben nem tartható, de esztétikai, illetve funkcionális okok miatt megtartott fogak gyökérkezelése tartozik a fogmegtartó kezelések, vagy más néven a konzerváló fogászat tárgykörébe.
 
A sérült fogak helyreállítása a szuvas rész eltávolítása után töméssel, vagy inlay beragasztásával történik.
Már kisgyermek korban kell megkezdeni a fogak védelmét az úgynevezett barázdazárással, hogy megakadályozzuk az őrlőfogak szuvasodását. (Bővebben a gyerekfogászat címszó alatt)
 
Milyen tömőanyagokat használunk?
A tömések Klinikánkon már csak a legjobb minőségű kompozit anyagokból készülnek az amalgámtömések potenciális veszélyessége miatt. Ezek a tömőanyagok általában fényre polimerizálódó, kemény töltőanyagokat tartalmazó műanyagok, melyek mechanikai tulajdonságai igen jók, és a foggal megegyező színű tömések készíthetők belőlük. Természetesen nem ugyanazt a tömőanyagot alkalmazzuk az őrlő fogakba, ahol a mechanikai tulajdonságok a döntőek, mint az un. esztétikai zónában levő, jól látszódó fogak esetén, ahol a szép, fogszínű tömés az elsődleges cél.
 
Mik az inlay-k (inlék)? 
A fogsérülések restaurálásának másik módja, hogy a beteg szövetek eltávolítása során kialakított üregről a fogorvos mintát vesz, majd a fogtechnikus ennek alapján elkészíti az abba pontosan beleillő betétet, az inlay-t. A betét anyaga lehet kompozit, arany, vagy kerámia. Az arany alkalmazásának igen nagy előnye, hogy tökéletesen hozzádolgozható a foghoz. Ez adja a legjobb széli záródást, és így a legkisebb esélyt az innen kiinduló szuvasodásra. Hátránya, hogy esztétikailag a mai ízlésnek nem felel meg, ezért csak hátsó fogak esetében alkalmazzuk. A viszonylag kedvezőbb árú kompozit inlay-k minősége is hatalmasat javult az utóbbi időkben, így sok esetben vetélytársai a megmunkálás miatt költségesebb porcelán vagy egyéb kerámia betéteknek, melyek színe a fogakéhoz legjobban illeszkedik. Ezek a legkeményebb anyagok is, de éppen túlzott keménységük miatt nem minden esetben alkalmazhatók, mivel erősen koptathatják a velük szemben levő fogat.
 
Mit lehet tenni a gyökerekig hatoló szuvasodás esetén? 
A gyökérkezelés vagy gyökértömés során a már a gyökércsatornát is megtámadó szuvasodást, fertőzést távolítjuk el, és a csatorna lezárása érdekében abba tömőanyagot helyezünk. Ehhez a gyökércsatornát némileg fel kell tágítani, és pontosan a csúcsáig kell eljutni. Klinikánkon ezt egy specialista végzi, ehhez a munkához kifejlesztett gépi csatornatágítóval, és a gyökércsúcsot érzékelő műszerrel (apexlokátor). A kezelés folyamatát mindezeken túl a székben elkészített, és a monitoron azonnal megjelenő röntgenfelvételeken követjük nyomon. Kritikus esetekben, görbült, rendellenes gyökerek kezeléséhez CT (Computer Tomogram) felvételeket is készítünk.
A gyökérkezelt fogak élettelenek, fájdalmat nem éreznek, de mivel anyagcseréjük nincs, idővel vizet vesztenek és törékennyé válhatnak. Ezen a fogakra készített, csappal megerősített koronával lehet segíteni. 
 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173