Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Fogpótlások

Miért kell pótolni elvesztett fogainkat? 
A foghiányok pótlása esztétikai és egészségügyi szempontból egyaránt fontos. A rágóképesség romlása, a fogsorzáródás megváltozása sok olyan tünet, betegség kialakulásához vezet, melyeket nem is hoznánk összefüggésbe elvesztett fogainkkal. Ilyenek az emésztési problémák, a gyakori fejfájás, fáradékonyság is. De az esztétikai szempontok sem kevésbé fontosak, egy "nem szép" mosoly tudata is okozhat pszichés problémákat. Mosolyogni pedig kell!

Hiányzó fogaink pótlására sokféle megoldás létezik, a választás ezek közül az adott helyzettől, igényeinktől függ. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az implantáció, vagyis mű foggyökerek beépítése, majd erre fogak (korona, híd) felépítése (lásd implantáció).

A pótlások típusai
A részleges foghiányok megszüntetésére általában a fix pótlások alkalmasak. Leggyakoribb formájuk a híd, amely meglevő fogakra, vagy implantátumokra mint pillérekre támaszkodik, és a köztük levő hiányokat lebegő fogtagokkal hidalja át. A pillérnek használt fogakat a rögzítés miatt többé-kevésbé le kell csiszolni, ezért elsősorban akkor ajánlott a hidak készítése, ha a pillérfogak nem egészségesek és a korona vagy inlay kialakítása inkább javítja mint rontja az állapotukat. A koronát is a fix pótlások közé soroljuk, bár a fogmegtartó kezelések között is említhetnénk. Amikor töméssel, inlay vagy onlay alkalmazásával már nem menthető meg a fog, mert szinte az egész fogfelszín károsodott, a fogat lecsiszolva, azt teljesen beborító korona kerül rá. Ha már csak a fog gyökere marad meg akkor az abba behelyezett csapra épülhet fel a korona. Ez a csapos fog, vagy csapos korona.

A kivehető pótlásokat nagyobb részleges, vagy teljes foghiányok esetén alkalmazzuk. Általában lemezes pótlások, vagyis a műfogak megtámasztását az ínyre, szájpadlásra fekvő fém vagy műanyag lemez biztosítja. A részleges pótlások a meglevő fogakhoz is kapcsolhatók rejtett elhorgonyzással. A kivehető pótlások viselése kezdetben némi kellemetlenséggel jár, és bár a jól elkészített pótlás idővel teljesen megszokható, sokan tartanak tőle. Az egyéb megoldások, mint pl. az implantáció egyre jobban kiszorítják, de sok esetben még van létjogosultságuk.

A kombinált pótlás a fix és kivehető pótlás kombinációjával kialakított fogmű, ahol a kivehető rész a fix pótláshoz speciális rögzítőelemeken keresztül kapcsolódik.

Az implantációs technika fejlődése a pótlásokat is jelentősen átalakította, és a fix vagy kivehető pótlások rögzítésére is egyre inkább implantátumokat használunk. Így például a teljes kivehető protézisek rögzítését is implantátumokra épített patentek biztosítják.

Miből készül a pótlás?
A koronák, hidak klasszikus anyaga a porcelánnal leplezett fém, ami lehet különböző ötvözet és arany. Erős, tartós és egyben esztétikus pótlások készíthetők ezzel a technológiával. A porcelán megfelelő rétegzése, színezése, transzparenciájának kialakítása művészi munka, és a technikus és fogorvos jó együtt műdését igényli. Hátránya, hogy a fém alap miatt a fog transzparenciája korlátozott, és hogy a fog alsó szélénél a fém alap (technológiától függően) kilátszódhat. A fém alap kiválasztásánál az esetleges allergiás reakciókat, illetve a fémek reakcióit a szájban figyelembe kell venni (lásd fémkilépés mérése). Műanyaggal leplezett fém fogművek már alig készülnek, mivel nem felelnek meg a kor követelményeinek.
A fémmentes porcelán pótlások egyre jobb mechanikai tulajdonsággal rendelkeznek, ezért sok esetben leváltják a fém-porcelán alapúakat. Három fő típusuk terjedt el.
Az Empress egy préskerámia, melyet az erre berendezkedett fogtechnikai laboratóriumban készítenek el. A Procera és Cercon koronák és hidak cirkónium (cirkónium oxid) alapra égetett kerámiák. Mindkettő CAD-CAM technológiával készül, vagyis a lenyomatok beszkennelése után egy számítógép vezérelte marógép készíti el a fogművet. A különbség elsősorban az, hogy a Procera alapanyaga a kemény cirkónium oxid, melyet csak az anyavállalat nagy teljesítményű gépe tud megfelelően megmunkálni, míg a Cercon alapanyaga még viszonylag puha, melyet a fogtechnikai laborok speciális gépei is meg tudnak munkálni, és utólagos hőkezeléssel alakul át a Procerának megfelelő kemény anyaggá. A Cerkonhoz hasonló terméke más cégnek is van, ilyen például a Ceramill is. A Procera rendszer esetében a beszkennelt adatok az interneten jutnak el a Svédországi központba, ahonnan két nap alatt meg is érkezik a fogmű. Mind a procera, mind a Cercon vagy Ceramill esetében a fogtechnikai laborban kerül a cirkónium fogműre a porcelán bevonat. A fémmentes porcelán pótlások nagyon erősek és kemények, színük, transzparenciájuk a fogétól gyakorlatilag megkülönböztethetetlen.
A tiszta porcelán pótlások elsősorban a kisebb fogművek, koronák, héjak esetében jönnek szóba, mert a porcelán önmagában rideg, könnyen törik.
Műanyag pótlásokat a hiedelemmel ellentétben csak ideiglenes céllal szabad készíteni. Még a legújabb műanyagok is túl rugalmasak, így előbb vagy utóbb a ragasztásuk elenged, záródásuk nem lesz megfelelő. Kopásállóságuk is gyenge, még a kerámia tartalmúak is túl gyorsan kopnak, ami a harapási magasság megváltozását, és ezen keresztül állkapocsízületi és egyéb panaszokat okozz. Azonnali ideiglenes pótlást a rendelőben is készítünk, de a néhány hónapra való pótlást a fogtechnikus készíti el.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173