Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Fogszabályozás

A szép, szabályos fogazat kialakulása nagyon sok tényezőtől függ, szerepet játszik benne az életmód, a genetikai háttér, még a szerencse is. Odafigyeléssel, és egy kis fogászati segítséggel azonban szinte mindenkinek gyönyörű, szabályos fogai lehetnek. A fogazat rendjének helyreállítása a fogszabályozás, vagy orthodontia. A szabályosság azonban nem önmagáért való cél, a modern fogszabályozás célja az egyénhez illő mosoly és arc kialakítása. A fogszabályozás nem csak esztétikai célokat szolgál, ugyanilyen fontos a funkció, a rágóképesség, vagy az állkapocsízület állítása, de alkalmazzuk például egyes pótlások előkészítése során is.

Hogyan működik a fogszabályozás? 
A fogszabályozás során a fogakra gyakorolt adott irányú erő hatására a fogakat körülvevő csont épül át úgy, hogy csökkentse a fogágyban kialakult feszülést. Ennek végül a fog elmozdulása, folyamatos, vagy ismétlődő erőhatásra a fog vándorlása lesz az eredménye. Ez a csontátépülés természetesen hosszadalmas folyamat, és a fogakra ható erőnek sem szabad túl nagynak lennie, mert az fájdalomhoz, fogelhaláshoz vezet. A fogszabályozó készüléket a fogak mozgatása során időnként be kell állítani a megfelelő erőhatások létrehozása, fenntartása miatt.

Milyen készülékekkel történik a fogszabályozás? 
A fogszabályozás technikai tárháza rendkívül gazdag. A fogszabályozó készülékeket általában kivehető és fix készülékekre szokták osztani. A komolyabb fogsoralakítás a fix készülékekkel valósítható meg. Ezek általában a fogakra ragasztott kapcsokból (bracket-ekből), és az azokon átfutó, drótból állnak. A drót egyfajta emlékező fémből készül, mely igyekszik visszanyerni eredeti alakját és ezáltal erőt gyakorol a fogakra. Speciális változata az ilyen fogszabályozónak az un. lágy erővel dolgozó fogszabályozó, mely a breketek és a drót közötti kis súrlódás miatt gyengébb erőkkel működik, lehetőséget adva a rágás, az ajkak kiváltotta erők felhasználására is. Bár a fogszabályozó viselése ma már teljesen természetes, sőt egy kicsit már divat is, vannak akik kevésbé feltűnő, vagy láthatatlan fogszabályozót szeretnének.

Az átlátszó, vagy fogszínű készülékek mellett egyre gyakoribbak a fogak belső felszínére erősített, ún. lingvális fogszabályozók. Ezek gyakorlatilag láthatatlanok, de hátrányuk, hogy míg a külső fogszabályozók napok alatt megszokhatók, a lingvális készülékek a nyelvmozgást akadályozzák, és így a hangképzést, a beszédet megnehezítik. Emiatt idő kell megszokásukhoz, az új beszédtechnika megtanulásához.

A kivehető és fix készülékek közé tehető az az új fogszabályozó rendszer, melynek legkomplexebb változata az un. Invizalign. Ez egy fogvédő sínhez hasonló átlátszó sín, pontosabban a tervezett szabályozás lépéseinek megfelelő sínsorozat, melyet a szabályozás előrehaladása során egymás után kell viselni. Kivehető ugyan, de csak szinte állandó viselés mellett ad megfelelő eredményt. Sokan, főleg közszereplők, színészek, énekesek, politikusok választják, mivel egy-két órára ki lehet venni. A sínek a pillanatnyi lenyomat beszkennelése és a számítógéppel történő modellezett fogszabályozást követően az interneten elküldött adatok alapján a cég központjában egyszerre készülnek. Ez a számítógépes tervezés helyettesíti azt az aprólékos munkát, ami eddig úgy történt, hogy a lenyomat alapján készült gipszmintát foganként szétfűrészelték, a tervezett mozgatásoknak megfelelően kicsit átrendezték, rögzítették a fogakat, sínt készítettek rá egy speciális fóliahúzó készülékkel, majd újra szétszedték, továbbmozgatták a fogakat, újra sínt készítettek, és ezt annyi lépésben folytatták, míg elérték a kívánt állapotot. 

Mikor érdemes fogszabályozni? 
A gyerekek fogszabályozásának megkezdése általában 4 és 7 éves kor között szokott történni, de erre a szakember tud pontos választ adni. Gyerekek esetében sokszor eredményes a kivehető, csak bizonyos ideig viselendő, fogsín alapú un. tréning készülék, melyet időben alkalmazva sokszor elkerülhető a későbbi fix készülék viselése. Fogszabályozni sosem késő, de hatékonysága fiatalabb korban jobb. A fogszabályozás eredményessége (akár esztétikai, akár egészségügyi okból történik) nagyban függ az egyéb fogászati területekkel való együttműködéstől és a megfelelő szájhigiéne fenntartásától. Fogszabályozásba belevágni csak "rendbe tett" fogakkal szabad, hiszen egy foghúzás, de pl. a sínes rendszer esetén egy tömés is felborítja a megtervezett kezelést. Elmaradhat a várt eredmény olyan esetben is, ha a páciens csikorgat, nyelvlökéses nyelése van, melyeket maga általában nem is vesz észre. Ezek kezelése - például a nyelvlökéses nyelésé logopédus segítségével - fontos része a terápiának. Éppen ezért Klinikánkon már logopédust is alkalmazunk. A különböző szakterületek specialistái fogszabályozó szakorvosunkkal együttműködésben tervezik meg, és végzik el azokat a kezeléseket, melynek a szép és egészséges fogsor az eredménye. Mi tényleg elmondhatjuk, hogy együtt dolgozunk az Ön mosolyáért.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173