Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Gnatológia

A fogászat talán leggyorsabban fejlődő, és egyik legújabb területe, mely az állkapocsízület és az állkapocs mozgásaival, helyzetével, problémáival foglalkozik. Amíg nincs vele problémánk, nem is tudjuk, hogy van ilyen ízületünk, pedig a rágás, a beszéd bonyolult állkapocsmozgásait ez biztosítja, és egyben összekapcsolja az állkapcsot és a koponyát.

A probléma akkor jelentkezik, amikor az állkapocsízület valamilyen rendellenes mozgás, feszülés, tartás miatt elkopik, sérül, deformálódik. Ez megnyilvánulhat fültájéki heves fájdalomban, rágási nehézségekben, az állkapocs mozgását kísérő kattogásban, furcsa hangokban, fülfájásban stb.

Mi okozza az állkapocsízületi problémákat?

Az állkapocsízületi problémák általában az állkapocs rendellenes mozgásából, záródásából adódnak, de lehetnek testtartási sőt genetikai okai is.

Nem is gondolunk bele, hogy amikor rágunk, állkapcsunk milyen bonyolult mozgást végez. Ez a mozgás az izmok és az állkapocsízület együttműködése révén valósul meg. A harmadik ugyancsak fontos résztvevő ebben a mozgásban maga a fogazat, melynek illeszkedése szabja meg a végpontot, és formája vezeti, korlátozza a mozgást a zárt állapot közelében.

Ha a fogazat valami miatt megváltozik, például kopás, fogvesztés, fogtömés, fogpótlás miatt, ez az állkapocs mozgásának, pozíciójának a megváltozását okozza. Elég egy tized milliméteres eltérés is ahhoz, hogy az állkapocs ne találja meg a nyugalmi pozícióját, és ez állandó szorításhoz, csikorgatáshoz vezet, ami a többi fog kopását, az izmok és az állkapocsízület deformálódását eredményezi. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan elroppantják az új pótlásukat, hiszen a fogsorzáródás pozíciója nem egyezik meg az állkapocs nyugalmi állapotával. Ezért olyan fontos a gnatológiai bemérés a fogpótlások esetén.

A helyes fogsorzáródás a kulcsa mindennek?

A legfőbb kulcs, de ma már tudjuk, hogy a nem az egyetlen, hiszen az egész test kihat „rágókészülékünk” helyzetére, működésére. A nyelv igen fontos szerepet tölt be a fogak kialakulásában, a szájüreg, és az állkapocs fejlődésében, de a testtartás, a fej, a gerinc helyzete szintén fontos befolyásoló tényező.

Mindebből következik, hogy a gnatológia számtalan határterülettel kell, hogy együttműködjön.

Klinikánkon régóta foglalkozunk ezzel a területtel, és komoly szakmai, és műszaki fejlesztéseket hajtottunk végre, hogy pontos diagnózist tudjunk felállítani, és a kezelésbe szükség esetén be tudjuk vonni a határterületek ( logopédia, gyógytorna, manuálterápia) szakembereit. Ide kattintva meg tudja nézni ezzel kapcsolatos videónkat.

Hogyan lehet az állkapocs mozgásának, helyzetének a hibáit megállapítani?

A pontos diagnózis felállításához egy számítógépes mérőrendszert szereztünk be, mely pontosan méri az állkapocsmozgásokat. A KaVo Arcus Digma legújabb készüléke ezeken túl arra is képes, hogy kiadja azokat az értékeket, melyek például egy fogmű elkészítése során a fogtechnikusnak pontosan megadják a fogsorzáródás kívánt pozícióját. Egy másik, szintén új készülék pedig arra képes, hogy mérje a fogfelszínek érintkezési sorrendjét, és az érintkezési pontokban fellépő szorítóerőt. Ezek a készülékek igen nagy segítséget adnak a tervezésben és a pótlások kivitelezésében egyaránt, de még egy egyszerű tömés mintázatának, magasságának a beállításában is.

Mi a helyzet akkor, ha már létrejött az állkapocsízület károsodása?

Ez természetesen attól függ, hogy milyen jellegű és milyen mértékű a károsodás. Ennek felmérésére a fenti vizsgálatokon felül, a két ízületi területről egy 3 dimenziós CT felvételt készítünk. Ezek alapján állítjuk fel a pontos diagnózist. Abban a kevés esetben, amikor csak műtéti megoldás jöhet számításba, jelenleg még nem tudunk a klinikán belül segíteni, de megfelelő helyre továbbküldjük a pácienst. A többi esetben elkezdődik a terápia, mely több hónapig is eltarthat, és a diagnózistól függően fogászati beavatkozáson túl gyógytornát, manuálterápiát, stb is magában foglalhat. Fontos, hogy a terápiának személyre szabottnak kell lennie, és akkor látványos eredményekre vezet.

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173