Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Gyermekfogászat

A fogak megóvását nem lehet elég korán kezdeni!
Az első találkozás a fogorvossal sokunkban kellemetlen emlékként maradt meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek már kiskorukban, még mielőtt fájdalmas beavatkozásra szükség lenne megismerkedjenek a fogorvossal, megbarátkozzanak a fogorvosi kezeléssel. A gyerekek első látogatása a fogorvosnál mindig ismerkedés, komolyabb beavatkozás nem történik. Csak akkor kezdődik el a kezelés, ha már kialakult a bizalom. Gyerekeknél még fontosabb mint a felnőttek esetében, hogy elkerüljük a fájdalmat. Ez részben a megelőzéssel, részben a különleges kezeléssekkel érhető el.

Első alkalommal a gyerekek csak ismerkednek a rendelővel, a fogászati eszközökkel, székben ülve, orálkamerával megnézhetik a monitorra kivetített nyelvüket, fogukat. Számítógépes animáció segítségével és modelleken kipróbálva ismerik meg a helyes fogápolást. Az állapotfelmérés eredményétől függően megbeszéljük velük, mit kell tenni, hogy fogaik egészségesek maradjanak, illetve, hogyan fogjuk meggyógyítani a beteg fogat. A gyerekeknél - és nálunk felnőtteknél is - a félelem a fogászattól nem csupán a fájdalomtól való félelem, a fúró hangja, a sok ismeretlen műszer, az injekció, a bizonytalanság, kiszolgáltatottság érzése mind hozzájárul ehhez, ezért fontos megismerkedni rendelővel az eszközökkel és a "doktornénivel" vagy "doktorbácsival". Nagyon fontos, hogy a gyerekben kialakuljon a bizalom az orvos iránt. Lehet hogy ez csak 3-5 alkalom után történik meg, ami persze anyagi és energiaráfordítás a szülő részéről (és az orvos részéről is), de megéri. Hogy kis pácienseink jól érezzék magukat, a kezelés alatt tévét, filmet nézhetnek, ami általában annyira leköti őket, hogy teljesen megfeledkeznek a fogászkodásról. A kezelés végén választható ajándék pedig végleg meggyőzi őket, hogy érdemes ide jönni.

Mikor látogassuk meg a fogorvost? 
Sajnos gyakori eset, hogy a fog kibújása után rövid időn belül megkezdődik a szuvasodás. Ez természetesen a szájhigiénétől, a táplálkozástól, és a genetikai adottságoktól függ. Tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell törődni. Ezek a tejfogak mint fertőzési gócok meggyorsítják a többi fog, így a kibújó maradó fogak szuvasodását. A tejfogak elhanyagolása befolyásolja a rágást, gátolhatja a maradó fogak kibújását, így a szabályos fogazat kialakulását. Ne várjuk meg, míg elromlanak a tejfogak, még előtte keressük fel a fogorvost! Így az első alkalom nem marad rossz emlék, és hasznos tanácsokat kapunk. A maradó fogak kibújása, a fogváltás igen kritikus időszak az ép és szabályos fogsor kialakulása szempontjából. Minél előbb derül ki valami probléma, annál egyszerűbb a kezelése.

Speciális, fájdalommentes kezelések 
A maradó őrlőfogak mély barázdái a szuvasodás leggyakoribb kiindulási pontjai. A kibúvó fog még ásványi sókat vesz fel és egyre keményebb lesz. A megkeményedés a barázdákban történik meg utoljára. Egyesek szerint a manapság divatos, és szinte elkerülhetetlen fluoradagolás miatt a barázdák mélyebbek, ezért tisztításuk nehezebb. A fluortól a fogzománc ugyan ellenállóbb, de a szuvasodás így szinte rejtve megy végbe a fog belsejében, amit csak a fogorvos vesz észre. Megelőzése tehát sokkal fontosabb mint régen. A barázdazárás nem más, mint ezeknek a barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lefedése, és ha szükséges, lezárás előtti kitisztítása. A kezelés teljesen fájdalommentes. Egy másik fontos és szintén fájdalommentes beavatkozás a fogak védelme, illetve gyógyítása terén az Ózonkezelés, mellyel a kórokozókat tudjuk eltávolítani a fogak fúrása nélkül.

(Klinikánkon igyekszünk tartani magunkat ahhoz az elvhez, hogy síró gyereket nem kezelünk. A sürgősségi ellátástól eltekintve ez nem is szokott problémát jelenteni. Az első alkalom - mely kb. fél óra ismerkedés és állapotfelmérés - segít a fogászattal megbarátkozni. Amennyiben mégis meghiúsul egy kezelés megkezdett fél óránként a gyermek konzultációs díjat számoljuk fel.) 

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173