Akciók

Hírek, újdonságok

Egészségpénztári számlakiállítás

Dr. Sandil Anita
gasztroenterológia magánrendelésén
is lehetőség nyílt egészségpénztári számla kiállítására, illetve bankkártyás fizetésre

» bővebben

Új Cone Beam CT és panoráma / kefalometrikus röntgenberendezés

» bővebben
megosztás »

Implantáció

Az implantátumok mesterséges fogak, melyeket a foghiányok pótlására használunk. A mai implantátumok megkülönböztethetetlenek a valódi fogaktól. Az implantáció kiemelkedő stabilitású, véglegesnek tekinthető megoldás a foghiány pótlására.

Az implantációs technika azonban nemcsak egyedi fogak pótlására használható, hanem tartószerkezete lehet más fogpótlásoknak, például hidaknak. 

Az implantáció során titán, vagy cirkon alapú, csavarhoz hasonló műgyökér kerül beültetésre az állkapocsba, mely később a pótlást fogja hordozni. A csontsejtek ránőnek az implantátum érdes, szövetbarát felszínére és rögzítik azt, a fogak gyökereihez hasonlóan. Az implantáció ma már rutin beavatkozásnak számít, és a kilökődés valamint egyéb komplikációk kockázata rendkívül alacsony, nem nagyobb mint más mikrosebészeti fogászati beavatkozásnak.

Mindenkinek lehet implantátumot beültetni? 
Az implantáció akkor végezhető el, ha elegendő csont található az implantátum beültetésének környékén, vagyis ott az állcsont elég széles és magas ahhoz, hogy a csavart rögzítse. Régi foghiány, fogágybetegség esetén gyakori, hogy az állcsont elvékonyodik, a csontszövet felszívódik. Ha kevés a csontszövet akkor legtöbb esetben csontpótlással oldható meg a probléma. A csontpótlás során a hiányzó csontot saját máshonnan kivett csonttal, vagy állati csont eredetű mesterséges csontpótlóval helyettesítik. A csontpótló anyag a szervezetben néhány hónap alatt teljesen elcsontosodik és alkalmassá válik az implantációra.
A felső állcsontba történő csontpótlás során gyakran az arcüreg aljának feltöltésével lehet elegendő csontot kialakítani, ez a sinus lifttechnika. Bár ezek a műtétek első hallásra ijesztőnek tűnhetnek ma már gyors és hatékony rutin beavatkozások.

Melyik a jó implantátum?
Se szeri, se száma a különféle (vagy éppen valamely nagy márkához kísértetiesen hasonlító) implantátumoknak. Általában nem csak egy megoldás lehetséges, az implantátum kiválasztása részben a megoldandó feladattól részben az anyagi lehetőségektől függ. 
Klinikánk szájsebészetén többféle, de csak már bizonyított, és magas minőségi színvonalú implantációs rendszert használunk. Szinte minden komoly implantációs rendszernek van titán és cirkon változata is. Az implantátumok behelyezését indokolt esetben egy CT (computer tomography) felvétel alapján számítógéppel tervezett sablon segítségével (CAD-CAM technológia) végezzük. 

 

Kérjen időpontot online, vagy hívjon az alábbi telefonszámon!

+36 23 376 173